Rehber Yasin

3 Mart 2012 Cumartesi


Aşure



Aşure'nin pişirilmesiyle ilgili en ünlü efsane Nuh'un Gemisi hikayesidir. Tufan esnasında uzun süre azgın denizde kalan gemide, zamanla yiyecek sıkıntısı başlamıştır. Fırtına ve yağmur bir türlü dinmek bilmez. Açlıkla karşı karşıya kalan gemideki insanlar, ambara inerek ellerinde kalan malzemelerin hepsini karıştırıp pişirirler. Uzun sürede bu pişirdikleri yiyecekle idare ederler. O zaman bu yemeği yaptıklarında 40 çeşit malzemeden yapıldığı söylenir.

Muharrem ayının 10. günü aşure günü olarak bilinir. Aşure bereketin simgesidir. Aşure yapıldıktan sonra, ihtiyacı olanlara, komşulara, akrabalara dağıtılması paylaşmanın en güzel örneklerindendir.

Bu sene aşureyi ben yapacağım diye tutturdum. Annemin yardımıyla ilk defa aşure yaptım. Sabah erken saatlerden itibaren uğraştım ama değdi doğrusu.

Malzemeler;

2 su bardağı buğday
1,5 su bardağı nohut
1,5 su bardağı fasulye
1/2 su bardağı pirinç
5 su bardağı tozşeker
15 adet incir
20 adet kuru kayısı
1 su bardağı sarı üzüm
2 portakal kabuğu
Ceviz, fındık, badem
1 çay bardağı nişasta
2 kaşık un

Yapılışı:

1. Bir gece önceden ıslattığımız buğday, nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı düdüklü tencerede haşlayalım. Pirincide ayrıca haşlayalım. Haşlandıktan sonra hepsini birbirine karıştıralım.

2. İncir, kayısı ve portakal kabuklarını küçük küçük doğrayalım. Kayısı ve üzümleri suya koyarak bekletelim.

3.Tüm malzemeleri büyük tencerede birbirine iyice karıştıralım. Eğer suyu az ise bir miktar su ekleyelim. Nişasta ve unu su ile iyice ezdikten sonra tencereye ekleyelim ve karıştırarak kaynatalım.

4. Aşure kaynayıp meyveler piştikten sonra şekerini ekleyerek bir taşım daha kaynatalım.

5. Üzerini ceviz, badem veya fındık ile süsleyelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder